Raportul controlului la DNA, discutat din nou în CSM. „Rolul nu a fost de a aduce laude neasemuite”

Publicat: 16/10/2017, 13:33

„Doamna procuror șef direcție (Laura Codruța Kovesi – n.red.) a afirmat că rolul unui control nu este acela de a vâna greșeli. Este foarte adevărat. Noi nu am vânat greșeli. Dar în același timp, să știți că rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite șefilor pe care îi controlăm. Rolul unui control este acela de a constata cu obiectivitate și de a consemna cu obiectivitate în raport ceea ce inspectorii au constatat. Urmare a acestor constatări este că trag niște concluzii. Urmare a acestor concluzii se fac propuneri în vederea eficientizării activității. Presupun că aceste laude sunt lăsate de aceste rapoarte de bilanț”, a spus Pleșea, în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Afirmațiile inspectorului judiciar vin în contextul în care procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, vineri, în fața procurorilor din CSM, referitor la raportul întocmit de IJ după controlul efectuat la DNA că „rostul unui control nu este acela de a vâna greșeli”.

În cadrul ședinței de luni a luat cuvântul și inspectorul judiciar, procurorul Adriana-Claudia Pampu-Romănescu, care a făcut și ea parte din corpul de control care a făcut verificări la DNA. Aceasta a subliniat că nu se poate pune problema scurgerii de informații în urma controlului.

„Despre scurgerile de informații nu putem discuta la modul teoretic. Se creează condițiile scurgerilor de informații. Am participat la verificarea Secției de criminalitate economică (a DNA – n.red.). Nu au existat scurgeri de informații. Nu s-a pus problema. Am văzut dosare cu peste 100 de volume. Informațiile au rămas confidențiale și au fost confidențiale. Nici nu s-a pus problema ca o verificare indirectă efectuată de către inspectorii judiciari ar însemna o posiblitate de a scurge informații. Resping în totalitate așa ceva. Nu cred că poate fi o susținere reală”, a spus Pampu-Romănescu.

De asemenea, și Gheorghe Stan, inspector șef adjunct al Inspecției Judiciare, a mers, luni, în fața procurorilor din CSM, pentru a își susține punctul de vedere referitor la controlul efectuat la DNA și la raportul întocmit ca urmare a verificărilor. El a spus că afirmațiile șefei DNA, potrivit cărora controlul făcut de inspectori ar fi avut și alte obiective, sunt „insinuări” pe care instituția le respinge, precizând că intenția a fost de a crea premisele contestării raportului.

„Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar și a credibilității acestuia să susții, în calitate de conducător de unitate de parchet, că a avut senzația că ar fi fost anumite teme care trebuie verificate Este destul de periculos și dăunător sistemului judiciar și societății civile să spui că Inspecția Judiciară (..).se ocupă de cu totul alte aspecte decât cele pentru care a fost înființată. Aceeași senzație a avut-o doamna procuror șef și cu privire la acel bilețel pe care inspectorul judiciar a scris numărul de dosare penale suținând că în realitate, pe lângă acest control, au făcut și alte chestiuni exterioare verificărilor. Mă gândesc că prin aceste afirmații s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu și-au exercitat atribuțiile de serviciu cu obiectivitate și imparțialitate, senzație care este departe de adevăr. Respingem categoric astfel de insinuări”, le-a spus Gheorghe Stan procurorilor din CSM.

Gheorghe Stan a criticat acțiunile șefului echipei de control Elena Rădescu.

Printre neregulile depistate de inspectorii judiciari în urma controlului la DNA se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecției Judiciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani